Uwaga
Aktualności Kulturalne
KARMIN AGNIESZKA MEYER Drukuj Email
wtorek, 07 marzec 2017 07:25

Więcej…Czworo bohaterów, dwa kontynenty, jedna księga. Dziewczyna o oczach jak rtęć zawróci Maxowi w głowie tak mocno, że nie będzie potrafił wyobrazić sobie życia bez niej. Dla Seliny, młodej konserwatorki książek, Max stanie się nieustającym zaskoczeniem i powodem do przekraczania własnych ograniczeń. Jednak gdy nie zdoła wypowiedzieć, być może najważniejszych w swym życiu, słów, wszystko się skończy.

 
Dziewczyna z daleka - Magdalena Knedler Drukuj Email
wtorek, 07 marzec 2017 07:19

Więcej…Słodko-gorzka opowieść o miłości, zemście i zbrodni, z wielką historią w tle. W pewien styczniowy poranek w domu prawie stuletniej Nataszy Silsterwitz zjawia się młody Anglik, Artur Adams. Przywozi ze sobą kopertę wypełnioną starymi fotografiami i srebrną piersiówkę, na widok której Nataszę ogarnia panika. Kobieta ma pewność, że ten mężczyzna przynajmniej w części zna jej dramatyczną przeszłość. Przeszłość, o której nie powiedziała nikomu – nawet najbliższej rodzinie.

 
Gdzie kończy się uczucie, a zaczyna szaleństwo? Pamiętnik „wariatki” Drukuj Email
wtorek, 03 styczeń 2017 12:15

Więcej…Udane małżeństwo rozbite przez fatalne zauroczenie. Namiętność, która przeradza się w obsesję. Mania przeplatająca się z depresją. Halucynacje i urojenia, które odbierają szczęśliwej dotąd kobiecie chęć do życia. Zuzanna Korońska po raz pierwszy szczerze opowiada o piekle, jakie przeszła z powodu choroby psychicznej. „Ja i inni wariaci” to pamiętnik, od którego nie można się oderwać. Autobiograficzna historia ukazała się 23 listopada nakładem Edipresse Książki.

 
Kazimiera Solejuk z „Rancza” zdradza przepisy na najlepsze pierogi na świecie! Drukuj Email
wtorek, 03 styczeń 2017 12:14

Więcej…Słynna wilkowyjska gospodyni, Kazimiera Solejuk z serialu „Ranczo”, w której postać wciela się popularna aktorka Katarzyna Żak, prezentuje pomysły na jedno z ulubionych dań Polaków: pierogi. Uzupełnia je o przepisy na kopytka, pyzy czy knedle. To wszystko sprawia, że książka „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej” stanowi podwójną przyjemność zarówno dla smakoszy, jak i telewidzów. Tytuł ukazał się 23 listopada nakładem Edipresse Książki.

 
„Jeszcze Polska nie zginęła, póki się śmiejemy” Drukuj Email
wtorek, 03 styczeń 2017 12:02

Więcej…„Śmiechu warte, czyli z czego śmiał się PRL” to przewodnik Michała Zawadzkiego po pełnej dowcipu i humoru twórczości wybitnych artystów byłego ustroju. Autor prowadzi czytelnika przez najzabawniejsze momenty z filmów Stanisława Barei, skeczy Kabaretu Dudek, piosenek Starszych Panów i wielu innych. Książka ukazała się w listopadzie nakładem Edipresse Książki.

 
Czy można bawić się, gotując? Drukuj Email
wtorek, 03 styczeń 2017 12:01

Więcej…Zupy, kremy, sałatki, surówki, koktajle, lemoniady… Kamila Szczawińska dzieli się 100 autorskimi pomysłami na wartościowe śniadania, obiady i kolacje. Znana modelka, psychodietetyk i spełniona mama dwójki dzieci udowadnia, że warto zaszczepiać w dzieciakach zamiłowanie do zdrowego gotowania już od najmłodszych lat. Pomoże w tym książka „Kuchnia dla całej rodziny”, która ukazała się 23 listopada nakładem Edipresse Książki.

 

 
Starcie na charaktery i przepisy Książka „Na noże”, czyli telewizja od kuchni Drukuj Email
sobota, 31 grudzień 2016 12:36

Więcej…Książka „Na noże” to połączenie pikantnych sekretów produkcji popularnego serialu stacji TVN z przepisami na pyszne dania prosto z ekranu. To lektura dla wszystkich, którzy pragną gotować smacznie i wyjątkowo, a zainspirowani serialem postanowili zostać gwiazdą w swojej kuchni! Tytuł ukazał się 7 grudnia nakładem Edipresse Książki.

 
Spójrz na mnie, a powiem ci, kim jesteś Sposoby Krzysztofa Gojdzia na młodość Drukuj Email
sobota, 31 grudzień 2016 12:34

Więcej…Historia, osobowość, nastrój, styl życia, stan zdrowia – to wszystko można wyczytać z twarzy. To nasza wizytówka, jaką prezentujemy całemu światu i przez pryzmat której jesteśmy oceniani. Krzysztof Gojdź, najbardziej znany w Polsce lekarz medycyny estetycznej, podpowiada co zrobić, żeby twarz pozostała piękna – ale i naturalna – na zawsze. Wskazówki, porady, wywiady ze specjalistami – to wszystko czeka w książce „Twoja twarz, twój charakter”, która ukazała się 7 grudnia nakładem Edipresse Książki.

 
Smakuj góralską kuchnię i poznaj kulturę Podhala z Magdą Gessler! Drukuj Email
sobota, 31 grudzień 2016 12:32

Więcej…„Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia” to połączenie przepisów na dania doprawione góralszczyzną oraz albumu o kulturze Podhala – wczoraj i dziś. Magda Gessler zabiera czytelników w podróż po pełnej barw i smaków tradycji regionu Tatr. Książka ukazała się 7 grudnia nakładem Edipresse Książki.

 
Rozgrywka - Bartek Marcinkowski Drukuj Email
wtorek, 22 listopad 2016 11:06

Więcej…Jest rok 1985. Wojciech Jaruzelski i Czesław Kiszczak wiedzą już, że system komunistyczny nie utrzyma się w Polsce, a nie mogą w żaden sposób liczyć na bratnią pomoc ze strony pogrążonej w chaosie Rosji Radzieckiej. Muszą wymyślić plan, który pozwoli im zachować wpływy w demokratycznej Polsce, angażując po swojej stronie działaczy opozycji. Kiszczak wpada na pomysł, który okazuje się być równie ohydny, co skuteczny. Książka nie tylko przez cały czas trzyma w napięciu, ale też ukazuje realistyczne tło historyczne, sposoby działania opozycji, jak również stopień inwigilacji oraz metody łamania przeciwników systemu przez bezpiekę. Okrasą wszystkiego są żywe, realistyczne dialogi i zadziwiające sploty losów poszczególnych bohaterów. 

http://facebook.com/NovaeRes

 
Jarek Patriota: Bóg, honor i włoszczyzna - Artur Pruziński Drukuj Email
poniedziałek, 21 listopad 2016 08:59

Więcej…Jarosław spotyka Boga i palą „gandziołkę pokoju”. W życiu bohatera następuje dobra zmiana. Od tej pory zwać go będą Jarkiem Patriotą vel Mężnym Szlachcicem. W stroju Sarmaty, zaopatrzony w pakiet energetycznej włoszczyzny i złotą karabelę, podróżuje w czasie, naprawiając historię Polski. Dzięki zgrabnemu fortelowi namawia Mieszka I do przyjęcia chrztu, opróżniając przy tym barek władcy z bimbru Siemomysła.

 
Zielenina bez glutenu Magdaleny Cielengi-Wiaterek Drukuj Email
środa, 16 listopad 2016 10:49

Więcej…Autorka popularnego bloga kulinarnego „Zielenina” i pięknie wydanej książki kucharskiej Zielenina na talerzu zaprasza w kolejną podróż po zielonej, zdrowej i sezonowej kuchni. Tym razem wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy nie tolerują glutenu lub są na niego uczuleni, a także miłośnikom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców oraz innych naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny  budyń.

 
„Tajemnicze artefakty” Tadeusz Oszubski Drukuj Email
środa, 16 listopad 2016 10:37

Więcej…Archeolodzy, historycy, antropolodzy badają artefakty, czyli zabytki będące wytworami rąk człowieka. O jednych można wiele powiedzieć, inne skrywają frapujące tajemnice. Są też znaleziska zdecydowanie nie pasujące do ustalonego przez naukę obrazu dziejów. Wydają się albo znacznie wyprzedzać epokę, w której je wykonano, albo też cel ich powstania jest zagadką. Bywa, że łączy je coś z pradawnymi mitami i legendami. Stanowią intelektualne wyzwanie – prowokują tak uczonych, jak miłośników tajemnic świata do formułowania zaskakujących hipotez.

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 78