Zielenina bez glutenu Magdaleny Cielengi-Wiaterek |
|
Źródło/Autor: kaktus | |||
środa, 16 listopad 2016 10:49 | |||
Autorka popularnego bloga kulinarnego „Zielenina” i pięknie wydanej książki kucharskiej Zielenina na talerzu zaprasza w kolejną podróż po zielonej, zdrowej i sezonowej kuchni. Tym razem wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy nie tolerują glutenu lub są na niego uczuleni, a także miłośnikom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców oraz innych naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny budyń.
We współczesnym świecie coraz więcej osób nie może spożywać pokarmów zawierających gluten – pisze w krótkim wstępie autorka. – Zieleninę bez glutenu przygotowałam z myślą nie tylko o tych, którzy całkowicie wykluczyli go z diety, ale także o osobach takich jak ja, unikających glutenu, szukających zdrowych przepisów bez mięsa czy też tych, które chciałyby zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy lub po prostu spróbować innego rodzaju potraw. Wiele przepisów jest wegańskich (…) – mam nadzieję, że dzięki nim codzienne gotowanie zyska na smaku i pozwoli urozmaicić zestaw dań, które serwujecie – zachęca czytelników i zapewnia, że wszystkie jej propozycje są proste w przygotowaniu. Zielenina bez glutenu, podobnie jak Zielenina na talerzu, podzielona jest na pory roku, a także na posiłki – śniadania, obiady, kolacje i desery. A zaczyna się tak: O AUTORCE: Magdalena Cielenga-Wiaterek – prawniczka, która pasję do paragrafów zamieniła na miłość do gotowania, propagowania zdrowej kuchni i ekologicznego stylu życia. Wegetarianka od wielu lat. Zaangażowana w obronę praw zwierząt i ochronę środowiska naturalnego. Prowadzi popularny blog kulinarny „Zielenina”, jest autorką książki kucharskiej Zielenina na talerzu. Współpracuje z fundacjami „Wiemy, co jemy” oraz „Zdrowy Przedszkolak”. Ma stałą rubrykę w magazynie „Vege”. Prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Redaktor naczelna magazynu „Maszkety”.
|