´╗┐
Dzisiaj jest: 26 Wrzesie┼ä 2023    |    Imieniny obchodz?: Justyna, ┼üucja, Cyprian

 

 Nasze serwisy: rzeszowska24.pl | Zdrowie Sport Turystyka |


Czytaj wi─Öcej na: www.rzeszowska24.pl

Czytaj wi─Öcej na: zdrowie.rzeszowska24.pl
wrzesień 2023
N P W Ś C Pt S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Polecamy

 

jt przewodnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

snFZ3Tn

 

 

Najnowsze wydarzenia

Brak wydarzeń

Kto jest Online

Nasz─ů witryn─Ö przegl─ůda teraz 40 go┼Ťci 

Galeria zdj??

Drukuj Email
┼╣r├│d┼éo/Autor: kaktus   
sobota, 31 grudzień 2016 12:32

M Gessler Schronisko smakow okladka 3D smalläSchronisko smakˇw. Moja gˇralska kuchniaö to po??czenie przepisˇw na dania doprawione gˇralszczyzn? oraz albumu o kulturze Podhala ľ wczoraj i dzi?. Magda Gessler zabiera czytelnikˇw w podrˇ? po pe?nej barw i smakˇw tradycji regionu Tatr. Ksi??ka ukaza?a si? 7ágrudnia nak?adem Edipresse Ksi??ki.

W ksi??ce äSchronisko smakˇw. Moja gˇralska kuchniaö gwiazda äKuchennych rewolucjiö opowiada czytelnikom o swojej pierwszej wyprawie do Zakopanego zim? 1961 roku. Wˇwczas nie by?o pod Tatrami t?umˇw turystˇw i dzisiejszego zgie?ku, a po Krupˇwkach mo?na by?o spacerowa? spokojnie iábez po?piechu. A kiedy Magda Gessler ľ wˇwczas kilkuletnia dziewczynka ľ pierwszy raz sprˇbowa?a oscypka i innych tradycyjnych gˇralskich przysmakˇw, zrodzi?a si? w niej my?l, ?e wspaniale by?oby mie? w?asn? restauracj?. Kilkadziesi?t lat pˇ?niej zrealizowa?a swoje marzenie iáotworzy?a restauracj? Schronisko Smakˇw w Bukowinie Tatrza?skiej ľ samym sercu Tatr. W menu Magda Gessler po??czy?a kulinarn? tradycj? Podhala z tym, co przywioz?a w polskie gˇry ze ?wiata. Wszystko doprawi?a mi?o?ci? do tego niezwyk?ego regionu Polski i ich mieszka?cˇw. W ksi??ce prezentuje zdj?cia swojego nowego miejsca na kulinarnej mapie Podhala oraz dzieli si? refleksjami.

Kuchnia gˇrali ma syci? ludzi wysmaganych mro?nym wichrem. Maározgrzewa?áodá?rodka.

W gˇrach znajdujemy nie tylko pi?kne widoki, to prawdziwa szko?a ?ycia. Uczymy si? znosi? trudy w d??eniu do celu, pomaga? sobie wzajemnie w ci??kich chwilach, uczymy si? te? pokory, uznaj?c swoj? ma?o?? w obliczu majestatu i dostoje?stwa gˇr.

äSchronisko smakˇwö to tak?e wzruszaj?cy album, ktˇry pozwoli czytelnikom zobaczy? Podhale oczami Magdy Gessler. Czekaj? tu stare fotografie prezentuj?ce przystojnych i dumnych m??czyzn oraz pi?kne iácharakterne kobiety. Autorka snuje opowie?? o gˇralach, dla ktˇrych najwa?niejsza jest rodzina, Bˇg, honor, tradycja, ktˇrzy s? go?cinni, ale pe?ni rezerwy, gdy? najlepiej czuj? si? w?rˇd swoich, a obcych do swojego ?wiata zapraszaj? rzadko. To tak?e okazja do obejrzenia zachwycaj?cych gˇralskich strojˇw záparzenicami i rozetkami, dostojnych koni, tradycyjnych ta?cˇw. Nie zabrak?o obrazˇw dzikiej iániespotykanej przyrody oraz panoram ostrych szczytˇw i zielonych dolin. Fotografie pozwol? poczu? gˇralski klimat i zainspiruj? do tworzenia potraw rodem z Podhala ľ tak?e tych zaproponowanych przez Magd? Gessler.

Znakomit? cz??? ksi??ki äSchronisko smakˇwö stanowi? przepisy na gˇralskie dania w autorskiej wersji Magdy Gessler. Kwa?nica z w?dzonym ?eberkiem, klasyczna tatrza?ska jajecznica, pieczony pstr?g, smalec, schab z dzika z ogniska, pasztet z kaczki ľ to propozycje dla wszystkich, ktˇrzy chc? pozna? tradycyjne smaki Tatr. Natomiast pomys? na burger wo?owy w chrupi?cej bu?ce z sa?at? iápomidorowym relishem Magda Gessler przywioz?a ze Stanˇw Zjednoczonych i wkomponowa?a wápodhala?skie menu. Nie zabrak?o tak?e deserˇw ľ warto sprˇbowa? na przyk?ad p?czkˇw zbˇjeckich czy diabelskiego musu czekoladowego. Wszystkie 42 przepisy opatrzone apetycznymi zdj?ciami z propozycj? podania oraz list? niezb?dnych sk?adnikˇw i opisem przygotowania krok po kroku, dzi?ki czemu zarˇwno do?wiadczeni wásztuce kulinarnej, jak i pocz?tkuj?cy powinni sobie poradzi?.

Okazuje si?, ?e Magda Gessler i gˇrale to mieszanka pe?na temperamentu i smaku. Przejawia si? to tak?e w ksi??ce äSchronisko smakˇw. Moja gˇralska kuchniaö, ktˇrej ka?da strona jest zaproszeniem wámalownicze, niebezpieczne i kusz?ce kulinarnie Tatry.

á

O autorce:

Magda Gessler ľ z wykszta?cenia malarka. Absolwentka madryckiej Akademii Sztuk Pi?knych. Szybko okaza?o si?, ?e rˇwnie ?mia?o jak obrazy komponuje smaki. Dzisiaj jest znan? restauratork?. Zásukcesem prowadzi kilka restauracji, m.in. äUáFukieraö na warszawskiej Starˇwce czy äS?odkiů S?onyö (tak?e wástolicy). Sympati? i ogromn? popularno?? zdoby?a jako gwiazda telewizji TVN, gdzie od ponad sze?ciu lat zmienia kulinarne oblicze polskich restauracji w programie äKuchenne rewolucjeö. Jest tak?e jurork? najpopularniejszego show o gotowaniu w Polsce ľ äMasterChefö Autorka poruszaj?cych reporta?y: kulinarno-podrˇ?niczego äPyszne Peruö oraz dokumentalnego äHistorie wi?zienneö, przygotowanych dla TVN Style.á

 

Reklama

Reklama