Dzisiaj jest: 26 Wrzesień 2023    |    Imieniny obchodz?: Justyna, Łucja, Cyprian

 

 Nasze serwisy: rzeszowska24.pl | Zdrowie Sport Turystyka |


Czytaj więcej na: www.rzeszowska24.pl

Czytaj więcej na: zdrowie.rzeszowska24.pl
wrzesień 2023
N P W Ś C Pt S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Polecamy

 

jt przewodnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

snFZ3Tn

 

 

Najnowsze wydarzenia

Brak wydarzeń

Kto jest Online

Naszą witrynę przegląda teraz 40 gości 

Galeria zdj??

Drukuj Email
Źródło/Autor: kaktus   
sobota, 31 grudzień 2016 12:32

M Gessler Schronisko smakow okladka 3D smallSchronisko smakw. Moja gralska kuchnia to po??czenie przepisw na dania doprawione gralszczyzn? oraz albumu o kulturze Podhala wczoraj i dzi?. Magda Gessler zabiera czytelnikw w podr? po pe?nej barw i smakw tradycji regionu Tatr. Ksi??ka ukaza?a si? 7grudnia nak?adem Edipresse Ksi??ki.

W ksi??ce Schronisko smakw. Moja gralska kuchnia gwiazda Kuchennych rewolucji opowiada czytelnikom o swojej pierwszej wyprawie do Zakopanego zim? 1961 roku. Wwczas nie by?o pod Tatrami t?umw turystw i dzisiejszego zgie?ku, a po Krupwkach mo?na by?o spacerowa? spokojnie ibez po?piechu. A kiedy Magda Gessler wwczas kilkuletnia dziewczynka pierwszy raz sprbowa?a oscypka i innych tradycyjnych gralskich przysmakw, zrodzi?a si? w niej my?l, ?e wspaniale by?oby mie? w?asn? restauracj?. Kilkadziesi?t lat p?niej zrealizowa?a swoje marzenie iotworzy?a restauracj? Schronisko Smakw w Bukowinie Tatrza?skiej samym sercu Tatr. W menu Magda Gessler po??czy?a kulinarn? tradycj? Podhala z tym, co przywioz?a w polskie gry ze ?wiata. Wszystko doprawi?a mi?o?ci? do tego niezwyk?ego regionu Polski i ich mieszka?cw. W ksi??ce prezentuje zdj?cia swojego nowego miejsca na kulinarnej mapie Podhala oraz dzieli si? refleksjami.

Kuchnia grali ma syci? ludzi wysmaganych mro?nym wichrem. Marozgrzewa?od?rodka.

W grach znajdujemy nie tylko pi?kne widoki, to prawdziwa szko?a ?ycia. Uczymy si? znosi? trudy w d??eniu do celu, pomaga? sobie wzajemnie w ci??kich chwilach, uczymy si? te? pokory, uznaj?c swoj? ma?o?? w obliczu majestatu i dostoje?stwa gr.

Schronisko smakw to tak?e wzruszaj?cy album, ktry pozwoli czytelnikom zobaczy? Podhale oczami Magdy Gessler. Czekaj? tu stare fotografie prezentuj?ce przystojnych i dumnych m??czyzn oraz pi?kne icharakterne kobiety. Autorka snuje opowie?? o gralach, dla ktrych najwa?niejsza jest rodzina, Bg, honor, tradycja, ktrzy s? go?cinni, ale pe?ni rezerwy, gdy? najlepiej czuj? si? w?rd swoich, a obcych do swojego ?wiata zapraszaj? rzadko. To tak?e okazja do obejrzenia zachwycaj?cych gralskich strojw zparzenicami i rozetkami, dostojnych koni, tradycyjnych ta?cw. Nie zabrak?o obrazw dzikiej iniespotykanej przyrody oraz panoram ostrych szczytw i zielonych dolin. Fotografie pozwol? poczu? gralski klimat i zainspiruj? do tworzenia potraw rodem z Podhala tak?e tych zaproponowanych przez Magd? Gessler.

Znakomit? cz??? ksi??ki Schronisko smakw stanowi? przepisy na gralskie dania w autorskiej wersji Magdy Gessler. Kwa?nica z w?dzonym ?eberkiem, klasyczna tatrza?ska jajecznica, pieczony pstr?g, smalec, schab z dzika z ogniska, pasztet z kaczki to propozycje dla wszystkich, ktrzy chc? pozna? tradycyjne smaki Tatr. Natomiast pomys? na burger wo?owy w chrupi?cej bu?ce z sa?at? ipomidorowym relishem Magda Gessler przywioz?a ze Stanw Zjednoczonych i wkomponowa?a wpodhala?skie menu. Nie zabrak?o tak?e deserw warto sprbowa? na przyk?ad p?czkw zbjeckich czy diabelskiego musu czekoladowego. Wszystkie 42 przepisy opatrzone apetycznymi zdj?ciami z propozycj? podania oraz list? niezb?dnych sk?adnikw i opisem przygotowania krok po kroku, dzi?ki czemu zarwno do?wiadczeni wsztuce kulinarnej, jak i pocz?tkuj?cy powinni sobie poradzi?.

Okazuje si?, ?e Magda Gessler i grale to mieszanka pe?na temperamentu i smaku. Przejawia si? to tak?e w ksi??ce Schronisko smakw. Moja gralska kuchnia, ktrej ka?da strona jest zaproszeniem wmalownicze, niebezpieczne i kusz?ce kulinarnie Tatry.

O autorce:

Magda Gessler z wykszta?cenia malarka. Absolwentka madryckiej Akademii Sztuk Pi?knych. Szybko okaza?o si?, ?e rwnie ?mia?o jak obrazy komponuje smaki. Dzisiaj jest znan? restauratork?. Zsukcesem prowadzi kilka restauracji, m.in. UFukiera na warszawskiej Starwce czy S?odki S?ony (tak?e wstolicy). Sympati? i ogromn? popularno?? zdoby?a jako gwiazda telewizji TVN, gdzie od ponad sze?ciu lat zmienia kulinarne oblicze polskich restauracji w programie Kuchenne rewolucje. Jest tak?e jurork? najpopularniejszego show o gotowaniu w Polsce MasterChef Autorka poruszaj?cych reporta?y: kulinarno-podr?niczego Pyszne Peru oraz dokumentalnego Historie wi?zienne, przygotowanych dla TVN Style.

 

Reklama

Reklama

Polecamy