|
![]() |
![]() |
Źródło/Autor: kaktus | |||
sobota, 31 grudzień 2016 12:36 | |||
W serialu „Na no?e” (TVN) wszystko kr?ci si? wokó? gotowania, podobnie jest w ksi??ce o tym samym tytule. Czytelnik znajdzie w niej zarówno tajniki powstawania produkcji, czyli wszystko o serialu od kuchni, ale te? przepisy na finezyjne i oryginalne dania, które przygotowywali bohaterowie, szefowie kuchni – Jacek i Darek. Ksi??k? rozpoczyna cz??? „Z planu”, otwieraj?ca przed czytelnikami drzwi do produkcji serialu. W tej cz??ci poznaj? oni producentk? Dorot? Chamczyk, która tak opisuje prac? na planie: Po wyprodukowaniu pi?ciu serii serialu medycznego „Lekarze” my?la?am, ?e nie mo?e ju? by? nic bardziej skomplikowanego. Ale, owszem, mo?e – to serial kulinarny. Dla re?ysera ?ukasza Jaworskiego, gotowanie to wyzwanie samo w sobie, a co dopiero na ekranie: Gotowanie to kawa? artystycznego zaj?cia, wymagaj?cego kreatywno?ci, zwi?zanego z tworzeniem. Kulinaria w Polsce w ostatnich latach sta?y si? „sexy”. Ju? nie kojarz? si?, jak wcze?niej, jedynie z kochan? babci? stoj?c? przy kuchni czy z pani? Wandzi? ze szkolnej sto?ówki. Sztuka gotowania zosta?a u nas w ko?cu zauwa?ona i doceniona – dla porównania, we Francji moda na haute cuisine trwa ju? od lat 70., a sama tzw. kuchnia wysoka dawno uros?a tam do rangi sztuki. Czytelnicy poznaj? odtwórców g?ównych ról – Wojciecha Zieli?skiego, Joann? Jarmo?owicz, Piotra Stramowskiego i Weronik? Ksi??kiewicz. Dowiedz? si?, jaka jest relacja mi?dzy aktorami zarówno na planie, jak i poza nim, jak wygl?da gotowanie i przygotowywanie sk?adników pomi?dzy kolejnymi dublami oraz jak aktorzy przygotowywali si? do poszczególnych scen. Piotr Stramowski, serialowy Darek Zimola?g/Dario Boretti, mówi: Pami?tam scen?, gdy Dario Boretti uk?ada na talerzu danie z?o?one mi?dzy innymi z piersi przepiórki sous vide. Zale?a?o mi, by podczas kr?cenia tej sceny u?o?y? to danie na talerzu samemu. Szef kuchni pokaza? mi czynno?ci, jakie kolejno si? przy tym wykonuje, podpatrywa?em go tez? wcze?niej przy pracy; to perfekcjonista. I zrobi?em to. Podobno profesjonalnie! Ciesz? si?. Rozdzia? zdradza sk?d zaczerpni?to specyficzny j?zyk gastronomii, a tak?e czemu po dniu zdj?ciowym wszystkie przygotowane podczas zdj?? potrawy znikaj? w niewyja?nionych okoliczno?ciach. Dla ciekawskich ods?oni?te zosta?y szczegó?y pracy nad scenariuszem i kreowaniem poszczególnych postaci. Znakomite zdj?cia dokumentuj?ce prac? na planie uzupe?niaj? historie i anegdoty opowiedziane w ksi??ce. Kolejna cz??? ksi??ki z przepisami sk?ada si? z czterech dzia?ów ze ?wie?ymi, nowoczesnymi, i niezbyt skomplikowanymi propozycjami da?. Rozpoczynaj? j? dania obowi?zkowe czyli ?niadania w dwóch wersjach: na s?ono i na s?odko, a roli pierwszoplanowej nale?niki, jajka czy wykwintne musli. Z kolei serialowe dania od serca to ravioli, kotleciki jagni?ce, makaron, ?limaki i w?tróbka. Dania prosto z morza to przepisy z nietypowymi po??czeniami takimi jak tatar z bywalca polskich sto?ów dorsza z owocami cytrusowymi, ?oso? z domowym pesto czy sma?ona fl?dra z sza?wi? i mas?em cytrynowym. Rozdzia? zamykaj? dania, których nie mo?na pomin?? – desery. List? otwiera lekka kokosowa panna cotta z coulis mango, bezkonkurencyjne beza pavlova i tiramisu z amaretto i pistacjami, crème brûlée i aksamitna tarta czekoladowo-bananowa. Wszystkie 22 przepisy opatrzone s? apetycznymi zdj?ciami, podpowiadaj?cymi sposób podania i dekoracji ka?dej potrawy oraz uzupe?nione patentami kucharza, czyli pomocnymi wskazówkami.
|