Dzisiaj jest: 25 Kwiecień 2024    |    Imieniny obchodzą: Marek, Jarosław, Wasyl

 

 Nasze serwisy: rzeszowska24.pl | Zdrowie Sport Turystyka |

Uwaga
  • Portal kultura.rzeszowska24.pl używa plików cookies. Korzystając z naszego portalu wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania naszego serwisu.

    Zobacz Politykę Cookies


Czytaj więcej na: www.rzeszowska24.pl

Czytaj więcej na: zdrowie.rzeszowska24.pl
kwiecień 2024
N P W Ś C Pt S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Polecamy

 

jt przewodnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

snFZ3Tn

 

 

Najnowsze wydarzenia

Brak wydarzeń

Kto jest Online

Naszą witrynę przegląda teraz 92 gości 

Galeria zdjęć

Poznaj kuchnię regionu Drukuj Email
Źródło/Autor: kaktus   
piątek, 16 listopad 2012 08:02

PLAKAT 72 DPIZwiedzając Polskę wielu ludzi już nie wyobraża sobie wizyty na Podhalu bez zjedzenia kwaśnicy, na Podlasiu – babki ziemniaczanej, w Wielkopolsce – czernicy… Co może zaproponować Podkarpacie? Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na cykl warsztatów kulinarnych poświęconych lokalnej specjalności Lasowiaków – kapuście ziemniaczanej.

Spotkania pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów” to propozycja na spróbowanie tego wyjątkowego, zupełnie nieznanego w innych regionach kraju dania, które w 2007 r. zostało wpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Warsztaty poprowadzi znawczyni lokalnej kuchni – pani Janina Olszowy.  To wyjątkowa okazja dla smakoszy polskiej kuchni.

Zajęcia będą odbywać się w skansenie od listopada 2012 r. do kwietnia 2013 r., w każdą ostatnią sobotę miesiąca o godz. 12.00. Obowiązują zapisy: tel. 17 2271296 lub Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. . Wstęp jest bezpłatny.

Kolejnym etapem projektu będzie wydanie publikacji z przepisami na 12 rodzajów kapusty ziemniaczanej. Jej promocja odbędzie się w sierpniu.

Projekt został dofinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Wsparcie wyniesie 19 989,45 zł.

Program spotkań: 

24 listopada – kapusta ziemniaczana z żeberkami/z rzepy

29 grudnia – kapusta ziemniaczana ze sznyclami cielęcymi/z kapustą kiszoną

26 stycznia – kapusta ziemniaczana z grochem okrągłym/z fasolą krasą

23 lutego – kapusta ziemniaczana na kwasie z ogórków/z fasolą brązową

30 marca – kapusta ziemniaczana z „jaśkiem”/z grochem okrągłym

27 kwietnia – kapusta ziemniaczana z młodych ziemniaków z zielonym groszkiem/z topinamburem i białą fasolką perłową

Lista produktów tradycyjnych: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Kapusta-ziemniaczana    

Szczegóły także na: www.muzeum.kolbuszowa.pl

 

Dodaj komentarz


Reklama

Reklama
pornbox.cc