Dzisiaj jest: 27 Maj 2017    |    Imieniny obchodzą: Juliusz, Magdalena, Jan

 

 Nasze serwisy: rzeszowska24.pl | Zdrowie Sport Turystyka |


Czytaj więcej na: www.rzeszowska24.pl

Czytaj więcej na: zdrowie.rzeszowska24.pl
maj 2017
N P W Ś C Pt S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Polecamy

 

jt przewodnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

snFZ3Tn

 

 

Najnowsze wydarzenia

Brak wydarzeń

Kto jest Online

Naszą witrynę przegląda teraz 132 gości 

Galeria zdjęć

Smakuj góralską kuchnię i poznaj kulturę Podhala z Magdą Gessler! Drukuj Email
Źródło/Autor: kaktus   
sobota, 31 grudzień 2016 12:32

M Gessler Schronisko smakow okladka 3D small„Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia” to połączenie przepisów na dania doprawione góralszczyzną oraz albumu o kulturze Podhala – wczoraj i dziś. Magda Gessler zabiera czytelników w podróż po pełnej barw i smaków tradycji regionu Tatr. Książka ukazała się 7 grudnia nakładem Edipresse Książki.

W książce „Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia” gwiazda „Kuchennych rewolucji” opowiada czytelnikom o swojej pierwszej wyprawie do Zakopanego zimą 1961 roku. Wówczas nie było pod Tatrami tłumów turystów i dzisiejszego zgiełku, a po Krupówkach można było spacerować spokojnie i bez pośpiechu. A kiedy Magda Gessler – wówczas kilkuletnia dziewczynka – pierwszy raz spróbowała oscypka i innych tradycyjnych góralskich przysmaków, zrodziła się w niej myśl, że wspaniale byłoby mieć własną restaurację. Kilkadziesiąt lat później zrealizowała swoje marzenie i otworzyła restaurację Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej – samym sercu Tatr. W menu Magda Gessler połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co przywiozła w polskie góry ze świata. Wszystko doprawiła miłością do tego niezwykłego regionu Polski i ich mieszkańców. W książce prezentuje zdjęcia swojego nowego miejsca na kulinarnej mapie Podhala oraz dzieli się refleksjami.

Kuchnia górali ma sycić ludzi wysmaganych mroźnym wichrem. Ma rozgrzewać od środka.

W górach znajdujemy nie tylko piękne widoki, to prawdziwa szkoła życia. Uczymy się znosić trudy w dążeniu do celu, pomagać sobie wzajemnie w ciężkich chwilach, uczymy się też pokory, uznając swoją małość w obliczu majestatu i dostojeństwa gór.

„Schronisko smaków” to także wzruszający album, który pozwoli czytelnikom zobaczyć Podhale oczami Magdy Gessler. Czekają tu stare fotografie prezentujące przystojnych i dumnych mężczyzn oraz piękne i charakterne kobiety. Autorka snuje opowieść o góralach, dla których najważniejsza jest rodzina, Bóg, honor, tradycja, którzy są gościnni, ale pełni rezerwy, gdyż najlepiej czują się wśród swoich, a obcych do swojego świata zapraszają rzadko. To także okazja do obejrzenia zachwycających góralskich strojów z parzenicami i rozetkami, dostojnych koni, tradycyjnych tańców. Nie zabrakło obrazów dzikiej i niespotykanej przyrody oraz panoram ostrych szczytów i zielonych dolin. Fotografie pozwolą poczuć góralski klimat i zainspirują do tworzenia potraw rodem z Podhala – także tych zaproponowanych przez Magdę Gessler.

Znakomitą część książki „Schronisko smaków” stanowią przepisy na góralskie dania w autorskiej wersji Magdy Gessler. Kwaśnica z wędzonym żeberkiem, klasyczna tatrzańska jajecznica, pieczony pstrąg, smalec, schab z dzika z ogniska, pasztet z kaczki – to propozycje dla wszystkich, którzy chcą poznać tradycyjne smaki Tatr. Natomiast pomysł na burger wołowy w chrupiącej bułce z sałatą i pomidorowym relishem Magda Gessler przywiozła ze Stanów Zjednoczonych i wkomponowała w podhalańskie menu. Nie zabrakło także deserów – warto spróbować na przykład pączków zbójeckich czy diabelskiego musu czekoladowego. Wszystkie 42 przepisy opatrzone apetycznymi zdjęciami z propozycją podania oraz listą niezbędnych składników i opisem przygotowania krok po kroku, dzięki czemu zarówno doświadczeni w sztuce kulinarnej, jak i początkujący powinni sobie poradzić.

Okazuje się, że Magda Gessler i górale to mieszanka pełna temperamentu i smaku. Przejawia się to także w książce „Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia”, której każda strona jest zaproszeniem w malownicze, niebezpieczne i kuszące kulinarnie Tatry.

 

O autorce:

Magda Gessler – z wykształcenia malarka. Absolwentka madryckiej Akademii Sztuk Pięknych. Szybko okazało się, że równie śmiało jak obrazy komponuje smaki. Dzisiaj jest znaną restauratorką. Z sukcesem prowadzi kilka restauracji, m.in. „U Fukiera” na warszawskiej Starówce czy „Słodki… Słony” (także w stolicy). Sympatię i ogromną popularność zdobyła jako gwiazda telewizji TVN, gdzie od ponad sześciu lat zmienia kulinarne oblicze polskich restauracji w programie „Kuchenne rewolucje”. Jest także jurorką najpopularniejszego show o gotowaniu w Polsce – „MasterChef” Autorka poruszających reportaży: kulinarno-podróżniczego „Pyszne Peru” oraz dokumentalnego „Historie więzienne”, przygotowanych dla TVN Style. 

 

Reklama

Reklama