|
![]() |
![]() |
Źródło/Autor: kaktus | |||
sobota, 31 grudzień 2016 12:32 | |||
W ksi??ce „Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia” gwiazda „Kuchennych rewolucji” opowiada czytelnikom o swojej pierwszej wyprawie do Zakopanego zim? 1961 roku. Wówczas nie by?o pod Tatrami t?umów turystów i dzisiejszego zgie?ku, a po Krupówkach mo?na by?o spacerowa? spokojnie i bez po?piechu. A kiedy Magda Gessler – wówczas kilkuletnia dziewczynka – pierwszy raz spróbowa?a oscypka i innych tradycyjnych góralskich przysmaków, zrodzi?a si? w niej my?l, ?e wspaniale by?oby mie? w?asn? restauracj?. Kilkadziesi?t lat pó?niej zrealizowa?a swoje marzenie i otworzy?a restauracj? Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrza?skiej – samym sercu Tatr. W menu Magda Gessler po??czy?a kulinarn? tradycj? Podhala z tym, co przywioz?a w polskie góry ze ?wiata. Wszystko doprawi?a mi?o?ci? do tego niezwyk?ego regionu Polski i ich mieszka?ców. W ksi??ce prezentuje zdj?cia swojego nowego miejsca na kulinarnej mapie Podhala oraz dzieli si? refleksjami. Kuchnia górali ma syci? ludzi wysmaganych mro?nym wichrem. Ma rozgrzewa? od ?rodka. W górach znajdujemy nie tylko pi?kne widoki, to prawdziwa szko?a ?ycia. Uczymy si? znosi? trudy w d??eniu do celu, pomaga? sobie wzajemnie w ci??kich chwilach, uczymy si? te? pokory, uznaj?c swoj? ma?o?? w obliczu majestatu i dostoje?stwa gór. „Schronisko smaków” to tak?e wzruszaj?cy album, który pozwoli czytelnikom zobaczy? Podhale oczami Magdy Gessler. Czekaj? tu stare fotografie prezentuj?ce przystojnych i dumnych m??czyzn oraz pi?kne i charakterne kobiety. Autorka snuje opowie?? o góralach, dla których najwa?niejsza jest rodzina, Bóg, honor, tradycja, którzy s? go?cinni, ale pe?ni rezerwy, gdy? najlepiej czuj? si? w?ród swoich, a obcych do swojego ?wiata zapraszaj? rzadko. To tak?e okazja do obejrzenia zachwycaj?cych góralskich strojów z parzenicami i rozetkami, dostojnych koni, tradycyjnych ta?ców. Nie zabrak?o obrazów dzikiej i niespotykanej przyrody oraz panoram ostrych szczytów i zielonych dolin. Fotografie pozwol? poczu? góralski klimat i zainspiruj? do tworzenia potraw rodem z Podhala – tak?e tych zaproponowanych przez Magd? Gessler. Znakomit? cz??? ksi??ki „Schronisko smaków” stanowi? przepisy na góralskie dania w autorskiej wersji Magdy Gessler. Kwa?nica z w?dzonym ?eberkiem, klasyczna tatrza?ska jajecznica, pieczony pstr?g, smalec, schab z dzika z ogniska, pasztet z kaczki – to propozycje dla wszystkich, którzy chc? pozna? tradycyjne smaki Tatr. Natomiast pomys? na burger wo?owy w chrupi?cej bu?ce z sa?at? i pomidorowym relishem Magda Gessler przywioz?a ze Stanów Zjednoczonych i wkomponowa?a w podhala?skie menu. Nie zabrak?o tak?e deserów – warto spróbowa? na przyk?ad p?czków zbójeckich czy diabelskiego musu czekoladowego. Wszystkie 42 przepisy opatrzone apetycznymi zdj?ciami z propozycj? podania oraz list? niezb?dnych sk?adników i opisem przygotowania krok po kroku, dzi?ki czemu zarówno do?wiadczeni w sztuce kulinarnej, jak i pocz?tkuj?cy powinni sobie poradzi?. Okazuje si?, ?e Magda Gessler i górale to mieszanka pe?na temperamentu i smaku. Przejawia si? to tak?e w ksi??ce „Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia”, której ka?da strona jest zaproszeniem w malownicze, niebezpieczne i kusz?ce kulinarnie Tatry.
O autorce: Magda Gessler – z wykszta?cenia malarka. Absolwentka madryckiej Akademii Sztuk Pi?knych. Szybko okaza?o si?, ?e równie ?mia?o jak obrazy komponuje smaki. Dzisiaj jest znan? restauratork?. Z sukcesem prowadzi kilka restauracji, m.in. „U Fukiera” na warszawskiej Starówce czy „S?odki… S?ony” (tak?e w stolicy). Sympati? i ogromn? popularno?? zdoby?a jako gwiazda telewizji TVN, gdzie od ponad sze?ciu lat zmienia kulinarne oblicze polskich restauracji w programie „Kuchenne rewolucje”. Jest tak?e jurork? najpopularniejszego show o gotowaniu w Polsce – „MasterChef” Autorka poruszaj?cych reporta?y: kulinarno-podró?niczego „Pyszne Peru” oraz dokumentalnego „Historie wi?zienne”, przygotowanych dla TVN Style.
|