Dzisiaj jest: 30 Wrzesień 2022    |    Imieniny obchodz?: Wera, Zofia, Honoriusz

 

 Nasze serwisy: rzeszowska24.pl | Zdrowie Sport Turystyka |

Uwaga
  • Portal kultura.rzeszowska24.pl używa plików cookies. Korzystając z naszego portalu wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania naszego serwisu.

    Zobacz Politykę Cookies


Czytaj więcej na: www.rzeszowska24.pl

Czytaj więcej na: zdrowie.rzeszowska24.pl
wrzesień 2022
N P W Ś C Pt S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Polecamy

 

jt przewodnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

snFZ3Tn

 

 

Najnowsze wydarzenia

Brak wydarzeń

Kto jest Online

Naszą witrynę przegląda teraz 28 gości 

Galeria zdj??

Drukuj Email
Źródło/Autor: kaktus   
sobota, 31 grudzień 2016 12:36

Na noze okladka 3D smallKsi??ka Na no?e to po??czenie pikantnych sekretw produkcji popularnego serialu stacji TVN zprzepisami na pyszne dania prosto zekranu. To lektura dla wszystkich, ktrzy pragn? gotowa? smacznie iwyj?tkowo, azainspirowani serialem postanowili zosta? gwiazd? wswojej kuchni! Tytu? ukaza? si? 7grudnia nak?adem Edipresse Ksi??ki.

W serialu Na no?e (TVN) wszystko kr?ci si? wok? gotowania, podobnie jest w ksi??ce otym samym tytule. Czytelnik znajdzie w niej zarwno tajniki powstawania produkcji, czyli wszystko oserialu od kuchni, ale te? przepisy na finezyjne i oryginalne dania, ktre przygotowywali bohaterowie, szefowie kuchni Jaceki Darek.

Ksi??k? rozpoczyna cz??? Z planu, otwieraj?ca przed czytelnikami drzwi do produkcji serialu. W tej cz??ci poznaj? oni producentk? Dorot? Chamczyk, ktra tak opisuje prac? na planie:

Po wyprodukowaniu pi?ciu serii serialu medycznego Lekarze my?la?am, ?eniemo?e ju?by? nic bardziej skomplikowanego. Ale, owszem, mo?e to serial kulinarny.

Dla re?ysera ?ukasza Jaworskiego, gotowanie to wyzwanie samo w sobie, a co dopiero na ekranie:

Gotowanie to kawa? artystycznego zaj?cia, wymagaj?cego kreatywno?ci, zwi?zanego ztworzeniem. Kulinaria wPolsce wostatnich latach sta?y si? sexy. Ju? nie kojarz? si?, jak wcze?niej, jedynie zkochan? babci? stoj?c? przy kuchni czy zpani? Wandzi? ze szkolnej sto?wki. Sztuka gotowania zosta?a unas wko?cu zauwa?ona idoceniona dlaporwnania, we Francji moda na haute cuisine trwa ju? od lat 70., asama tzw. kuchniawysoka dawno uros?a tam do rangi sztuki.

Czytelnicy poznaj? odtwrcw g?wnych rl Wojciecha Zieli?skiego, Joann? Jarmo?owicz, Piotra Stramowskiego i Weronik? Ksi??kiewicz. Dowiedz? si?, jaka jest relacja mi?dzy aktorami zarwno na planie, jak i poza nim, jak wygl?da gotowanie i przygotowywanie sk?adnikw pomi?dzy kolejnymi dublami oraz jak aktorzy przygotowywali si? do poszczeglnych scen. Piotr Stramowski, serialowy Darek Zimola?g/Dario Boretti, mwi:

Pami?tam scen?, gdy Dario Boretti uk?ada na talerzu danie z?o?one mi?dzy innymi zpiersi przepirki sous vide. Zale?a?o mi, by podczas kr?cenia tej sceny u?o?y? to danie na talerzu samemu. Szef kuchni pokaza? mi czynno?ci, jakie kolejno si? przy tym wykonuje, podpatrywa?em go tez? wcze?niej przy pracy; to perfekcjonista. Izrobi?em to. Podobno profesjonalnie! Ciesz? si?.

Rozdzia? zdradza sk?d zaczerpni?to specyficzny j?zyk gastronomii, a tak?e czemu po dniu zdj?ciowym wszystkie przygotowane podczas zdj?? potrawy znikaj? w niewyja?nionych okoliczno?ciach. Dla ciekawskich ods?oni?te zosta?y szczeg?y pracy nad scenariuszem ikreowaniem poszczeglnych postaci. Znakomite zdj?cia dokumentuj?ce prac? na planie uzupe?niaj? historie i anegdoty opowiedziane w ksi??ce.

Kolejna cz??? ksi??ki z przepisami sk?ada si? z czterech dzia?w ze ?wie?ymi, nowoczesnymi, iniezbyt skomplikowanymi propozycjami da?. Rozpoczynaj? j? dania obowi?zkowe czyli ?niadania wdwch wersjach: na s?ono ina s?odko, a roli pierwszoplanowej nale?niki, jajka czy wykwintne musli. Z kolei serialowe dania od serca to ravioli, kotleciki jagni?ce, makaron, ?limaki i w?trbka. Dania prosto zmorza to przepisy z nietypowymi po??czeniami takimi jak tatar z bywalca polskich sto?w dorsza zowocami cytrusowymi, ?oso? zdomowym pesto czy sma?ona fl?dra zsza?wi? imas?em cytrynowym. Rozdzia? zamykaj? dania, ktrych nie mo?na pomin?? desery. List? otwiera lekka kokosowa panna cotta zcoulis mango, bezkonkurencyjne beza pavlova itiramisu zamaretto ipistacjami, crme brle i aksamitna tarta czekoladowo-bananowa.

Wszystkie 22 przepisy opatrzone s? apetycznymi zdj?ciami, podpowiadaj?cymi sposb podania idekoracji ka?dej potrawy oraz uzupe?nione patentami kucharza, czyli pomocnymi wskazwkami.

 

Reklama

Reklama

Polecamy


pornbox.cc