|
![]() |
![]() |
Źródło/Autor: kaktus | |||
wtorek, 03 styczeń 2017 12:14 | |||
Ksi??k? „Najlepsze na ?wiecie pierogi Solejukowej” otwiera podstawowy przepis na ciasto na pierogi, w wersji z jajkiem i bez. Nast?pnie Solejukowa dodaje przeró?ne sk?adniki, by stworzy? kulinarne arcydzie?o. Proponuje pierogi w ró?nych ods?onach: s?odkiej i s?onej, gotowanej, sma?onej i pieczonej, tradycyjnej i nowoczesnej. Okazuje si?, ?e pierogi mog? zadowoli? ka?de, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Na mi?o?ników klasycznych smaków czekaj? propozycje na pierogi z mi?sem, kapust?, ruskie, z serem czy jagodami. Nie zabrak?o tak?e pierogów w bardziej nowoczesnej wersji: np. z serem typu feta i szpinakiem, kasz? kukurydzian? i serem, marmolad?, fasol? i parmezanem, z dyni?, a nawet z kapust? i ?liwkami. Pierogi wpisa?y si? tak g??boko w tradycj? kulinarn?, ?e mo?na je równie? przyrz?dza? w odmianach regionalnych, np. po ormia?sku, galicyjsku, litewsku czy starorusku. Wegetarianie tak?e znajd? co? dla siebie, np. pierogi z soczewic? czy grzybami. W drugiej cz??ci ksi??ki mo?na znale?? 20 oryginalnych i prostych pomys?ów na gotowe dania z zamra?arki. Do gotowych pierogów z mi?sem pasowa? b?dzie sos paprykowo-czosnkowy, do pierogów z serem mo?na przygotowa? sos karmelowy z migda?ami, a do pierogów z jagodami – sos toffi z jagodami i syropem klonowym. Nie zabrak?o tak?e pomys?ów na uszka z mi?sem z sosem ze ?wie?ej cukinii i kurek, knedle z truskawkami z sosem any?owo-karmelowym czy kopytka ze szpinakiem i czosnkiem. Wszystkie przedstawione w ksi??ce przepisy s? krótkie, przyst?pnie napisane, opatrzone list? niezb?dnych sk?adników, opisem przygotowania krok po kroku oraz fotografi? z propozycj? dekoracji i podania potrawy. Pierogi goszcz? w polskiej kuchni od wielu stuleci, cho? znane s? nie tylko nad Wis??. To pyszne m?czne danie, pod angielsk? nazw? dumplings, cieszy si? mi?dzynarodow? s?aw?. Piero?ki wyst?puj? w kuchni s?owackiej, litewskiej, rosyjskiej, bia?oruskiej, ukrai?skiej, chi?skiej, japo?skiej i w?oskiej. Kiedy? pierogi przygotowywane by?y wy??cznie z okazji ?wi?t. Dzi? jedz? je wszyscy przy ka?dej okazji. Mo?na je znale?? w menu wykwintnych restauracji i w przydro?nych barach. Króluj? podczas rodzinnych obiadów i na imprezach. Ksi??ka „Najlepsze na ?wiecie pierogi Solejukowej” to lektura obowi?zkowa wszystkich amatorów zarówno gotowania, jak i jedzenia pierogów oraz innych m?cznych da?, takich jak knedle, pyzy czy kluski ?l?skie. To tak?e propozycja dla mi?o?ników popularnego serialu „Ranczo” (TVP) i Katarzyny ?ak w brawurowej roli gospodyni Kazimiery Solejukowej.
|