poniedziałek, 08 czerwiec 2015 07:47 |
Miki pochodzi z kraju leżącego nad zimnym morzem i przeciętego na pół rzeką Vistulą. Jako uczeń maturalnej klasy przybywa do USA w ramach międzynarodowej wymiany na kilkanaście dni przed rocznicą ataków z 11 września. Gdy jego samolot ląduje w Nowym Jorku, z lotniska odbiera go Brian – ojciec rodziny mieszkającej w Scotrun – niewielkiej osadzie w stanie Pensylwania.
|
środa, 03 czerwiec 2015 07:07 |
7 czerwca zapraszamy wszystkich do udziału wświęcie kultury ludowej, na które zjadą twórcy z całego regionu. W tym roku zaprezentują pasjonujące tradycje garncarskie. Do skansenu Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej przyjadą rzemieślnicy z Medyni Głogowskiej i Łążka Garncarskiego – dwóch silnych ośrodków garncarskich na Podkarpaciu. Program imprezy jest bogato wypełniony pokazami kilkudziesięciu artystów ludowych, kiermaszem oraz ofertą pysznych regionalnych potraw. Odwiedzający poznają w tym dniudawne zwyczaje, spuściznę dziadów i ludową tradycję.Tegoroczna edycja odbywa się pod honorowym patronatem Władysława Ortyla, Marszałka Województwa Podkarpackiego.
|
sobota, 30 maj 2015 08:04 |
W prowincjonalnym francuskim miasteczku mieszka w rodzinie właściciela tartaku młody chłopak wyróżniający się fenomenalną pamięcią, ale też wrażliwością i umiłowaniem książek. Ponieważ po klęsce Napoleona – jego idola – droga do szlifów oficerskich dla ambitnego człowieka została zamknięta, postanawia zostać księdzem i w tym celu zaprzyjaźnia się z miejscowym proboszczem, który poleca go merowi na guwernera synów.
|
wtorek, 26 maj 2015 08:09 |
Kuchnia wegetariańska nie musi być nudna i trudna! Ta książka udowadnia, że bez problemów można zamienić dotychczasową dietę na talerz pysznej zieleniny. Zielenina na talerzu to kompozycja ponad 100 oryginalnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery – podzielonych zgodnie z porami roku. Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka słynnego bloga Zielenina, pokazuje, że kuchnia wegetariańska jest łatwa i pyszna. Kolorowe i proste w przygotowaniu dania kuszą sezonowymi składnikami, które można kupić w każdym sklepie.
|
sobota, 23 maj 2015 08:00 |
Logan Gyre jest królem Cenarii, oblężonego królestwa, dysponującego szczątkową armią i odrobiną nadziei. Ma jedną szansę i desperacki i ryzykowny pomysł, który może zniszczyć jego kraj. Na północy nowy Król-Bóg ma plan. Jeśli go zrealizuje, nikt już nie zdoła go powstrzymać. Kylar Stern nie ma wyboru. Żeby ratować przyjaciół – i być może wrogów – musi dokonać niemożliwego: zamordować boginię. Poza cieniem – to gęste od zwrotów akcji zakończenie trylogii „Anioła Nocy”.
|
sobota, 23 maj 2015 07:53 |
Latte nigdy nie zastanawiała się nad przyszłością. Wydawało jej się, że przeszłość kryje wystarczająco wiele tajemnic. W poszukiwaniu miłości, przyjaźni i prawdy o swojej matce i sobie natrafiała wciąż na pytania bez odpowiedzi. Czy człowiek ma wpływ na swoją przyszłość? Czy mogąc poznać losy bliskich osób, bohaterka zrobi to bez mrugnięcia okiem? Czy mistyka jest nierozerwalnym elementem nowoczesnego świata?
|
środa, 20 maj 2015 13:09 |
Muzeum Kultury Ludowej organizuje smakowite warsztaty kulinarne. Tematem przewodnim spotkań ze specjałami kuchni tradycyjnej będą groch i rośliny strączkowe, nieocenione źródło zdrowia! Najbliższe spotkanie odbędzie się w sobotę, 30 maja 2015 r., o godz. 11.00. W programie: zupa z warzyw strączkowych (groch, soczewica, fasola), duszona cielęcina z groszkiem i rolada biszkoptowa z masą fasolową i suszonymi żurawinami. Dużym wyzwaniem było dla nas przygotowanie deserów, ale postaraliśmy się o ciekawe przepisy. Mamy nadzieję, że zaskoczymy uczestników. Zajęcia prowadzone będą w godzinach 11.00-14.00 w szkole z Trzebosi na terenie skansenu przez panią Janinę Olszowy, znaną specjalistkę kuchni regionalnej. Koszt udziału: 25 zł/ osoba. Zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96, lub mailowo na adres:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
|
poniedziałek, 11 maj 2015 14:16 |
Czym jest cholesterol? Jak zadbać o jego właściwy poziom w organizmie? Jakie są skutki złego odżywiania? Czy domowymi sposobami można uniknąć zdrowotnej katastrofy? Od wielu lat dietetycy biją na alarm: popularne produkty po które wszyscy sięgamy, są złej jakości i zawierają coraz więcej cukru, tłuszczu i soli podstępnie niszczących nasze zdrowie. Powodują one nadwagę, nadciśnienie, miażdżycę i wiele innych bardzo niebezpiecznych schorzeń. Teraz, dzięki wskazówkom Sonji Carlsson, w prosty sposób możemy uniknąć tych zagrożeń i czerpać radość ze wspólnych rodzinnych posiłków!
|
poniedziałek, 11 maj 2015 14:13 |
Większość z nas wie, że daleko nam do doskonałości. Co więc musi się stać, abyśmy my, tacy ułomni, uwierzyli, że mimo to trafi my do nieba? Jezus powiedział, że każdy z nas musi się stać nowym człowiekiem – powtórnie narodzonym. Nie musieliśmy nic robić, aby przyjść na świat. Podobnie teraz nie możemy nic zrobić, aby stać się nowymi ludźmi. Musi nas przemienić siła większa od nas samych.
|
poniedziałek, 11 maj 2015 13:53 |
Zdrowie, szczęście i życie w harmonii to coś więcej niż zbilansowane, dobre odżywianie się. To także o wiele więcej niż aktywny tryb życia, oparty na regularnym wysiłku fizycznym. To także oparte na szacunku i miłości relacje z innymi. Tylko i aż tyle, by być naprawdę szczęśliwym. Doktor Dean Ornish – znany w Stanach Zjednoczonych kardiolog i profesor medycyny – naukę tę zrewolucjonizował badaniami klinicznymi, dzięki którym dowiódł, że choroby serca i nowotwór prostaty można powstrzymać, a wręcz zmusić do odwrotu za pomocą opracowanego przez niego programu obszernych zmian w stylu życia. I to bez konieczności podejmowania terapii farmakologicznej bądź interwencji chirurgicznych. Ornish udowodnił, że zmiany w trybie życia wpływają też na geny.
|
poniedziałek, 11 maj 2015 08:53 |
Prawie 100 000 Żydów przerzuconych na trasie Moskwa – Warszawa – Izrael w latach 1990 – 1992. Dyplomatyczne negocjacje pomiędzy USA, ZSRR, Izraelem i Polską. Tajna akcja komandosów przyszłego GROM-u. Operacja współfinansowana przez firmę Art-B: Bogusława Bagsika i Andrzeja Gąsiorowskiego. Losy sowieckich Żydów w „ziemi obiecanej”. Po raz pierwszy w Polsce ujawniamy genezę, kulisy i przebieg tej fascynującej historii. Premiera: 13 maja 2015 |
poniedziałek, 11 maj 2015 08:47 |
Czy może być coś ciekawszego niż najnowsza historia opowiedziana przez satyryka? Może. Ta sama historia opowiedziana przez dwóch satyryków. Absolutnie nowatorska forma – wywiad kreacyjny. Ryszard Makowski podszywa się pod różne postacie, żeby jak najwięcej „wyciągnąć” ze swojego kabaretowego kolegi. Ta publikacja spowoduje pewnie różne oświadczenia, dementi, a może i procesy sądowe.
|
|
|